En aften præget af intimitet og nærvær på 27B satte scenen for en mindeværdig koncert med Kira Skov Trio, hvor Kira Skov selv, sammen med de to talentfulde musikere Maria Jagd på violin og Silas Tinglef på guitar skabte en stemningsfuld koncert, hvor publikum var helt tæt på musikerne. Bag kulisserne på det intime spillested fik vi en mulighed for at tale med Kira om genreropgør og ikke mindst hendes dybe fascination af jazzikonet Billie Holiday.

Backstageområdet på 27B er trængt, men stedet er fyldt med massere af hjerterum og nærvær - to ord, som på samme måde kan kobles på Kiras person, da vi stiller os halvvejs under en trappeopgang, for at gennemføre interviewet. 

Kvinden med blomsten i håret

Snakken kommer så småt ind på, da Kira som 13-årig opdagede Billie Holiday. 

Tilbage til dengang, boede hun i Rødovre, og befandt sig i en Fona forretning i Rødovre Centret, hvor hun bladrede igennem en kasse med plader. Selv havde hun ikke kendskab til Billie Holiday, da hun tog fat i en plade, med en smuk kvinde med en blomst i håret. Selvom Kira ikke anede, hvad hun stod med i hænderne, kom pladen med hjem.

Pladen var et opsamlingsalbum med nogle af Billie Holidays tidligere indspilninger, og den unge Kira blev øjeblikkeligt bjergtaget og forelsket i Billies stemme og melankolske lyd. musikken blev sidenhen sat på som det første om morgenen, og det sidste om aftenen. 

“Hun (Billie Holiday red.) har været et spor i mit liv lige siden, og et soundtrack gennem rigtig mange forskellige tider.”

Der er utvivlsomt en lighed og genklang mellem den melankoli som både Billie og Kira har i deres musik. Med en unik styrke og skrøbelighed på én og samme tid, guides lytterne igennem dysterhed med en anderledes lethed. I Kiras musik høres det især i hendes stemme, som spænder fra de helt rå og rustne toner, til hendes dominerende og unikke vibrato.

Samme lyd opleves også i Kira Skovs fortolknings- og hyldestalbum Memories Of Days Gone By (2011), af Billie Holiday mest ikoniske numre. Kira har aldrig haft intentioner om at forsøge at måle sig med, eller lyde som jazzikonet, men snarere at hylde Holiday.

Kira Skov har haft en lang karriere som sangskriver og sangerinde, og har vundet adskillige priser for sin musik. Hun har senest udgivet albummet My Heart Is A Mountain i 2023. 

Opgør med musikgenrerne 

Selvom Billie Holiday betragtes som en af de største jazzsangerinder, har Kira selv aldrig gået op i genrer. Hun er ikke glad for at putte sin egen musik i kasser, selvom hendes lyttere har haft en lyst til det - særligt i Kira and the Kindred Spirits tiden, hvor Kiras rå stemme dominerede den danske rockscene. Men for Kira har det aldrig været et spørgsmål om genrer - men et spørgsmål om hvor musikken båret hende hen. 

“Jeg tror jeg virkelig meget bevidst, har haft brug for at gøre op med kasserne som artist.Jeg startede ud med at spille rock n roll, og der var nogen som bare synes det var fedest, hvis jeg gjorde det på den måde. Jeg har ikke været interesseret i at spille musik med genren som fokus, for jeg har altid tændt på alt muligt slags musik.” 

Det samme gælder for de musikere, som Kira lod sig inspirere af i hendes tidlige teenageår, hvor musikken hun selv lyttede til, bevægede sig rundt om mange forskellige artister, men uden der nødvendigvis var sat en genrespecifik retning.

“På samme tid som jeg fandt Billie Holiday, så faldt jeg også over Led Zeppelin og Janis Joplin, The Who og Rolling Stones. Jeg lyttede til rigtig meget musik som var med til at forme mig og min musikalske identitet på en måde.” 

Selvom Billie Holiday betragtes som en af de største jazzsangerinder, hænger Kira sig ikke i jazzgenren. 

“Jeg har aldrig tænkt på om det var jazz, eller om det ikke var jazz. Det var bare guddommelig musik på en måde, og som transcenderer noget meget større end genrer.

For Kira handler det ikke om, hvad man spiller og komponerer, men om det føles rigtigt - også selvom musikken trækker paralleller til tidligere traditioner, som kan føles interessante i momentet. Det samme gælder for hendes tanker om jazzmusikere.

"Egentlig så synes jeg at de bedste jazzmusikere ikke går op i om det er jazz. Først og fremmest er det musik.”

Har du lyst til at dykke ned i Kira Skovs fortolkninger af Billie Holiday, kan du høre albummet “Memories Of Days Gone By” fra 2011 på Spotify, lige her.